Bebeklik döneminden itibaren çocuklar dönem dönem korkular yaşar.
Genellikle 6-7. ay civarında bebekler bakım vereninin ondan ayrılıp uzaklaşmasına tepki göstermeye başlar. Bu dönem annenin ondan uzağa gitmesi bebek için yok olmak demektir. 9. Ay civarında bu kaygı güçlenir. 1-3 yaş arası ise en yoğun formuna bürünebilir. Bebek anneden ayrıldığında yoğun bir stres yaşar ve bu stresle nasıl başa çıkacağını bilemez.
Ce-e Oyununun Gücü
Evrensel oyunlar biridir Ce-e! Çocuk gelişiminde de yeri oldukça önemlidir. Bu klasik oyun bebek ve anne arasında görsel ve mekânsal ayrılığın kısa süreli simülasyonu gibidir ve çocuklarda ayrılık kaygısının düzenlemesinde oldukça etkilidir. Ayrılık ve kayıp gibi derin duygulara dokunur. Bebeğin bakım vereninin yok olup geri gelmesi ayrılık kaygısından kahkahalar yoluyla arınmasına yardımcı olur.
Eski İngilizce’de alive or dead (canlı mıyım yoksa ölü mü) anlamına gelir Ce-e’nin İngilizce’deki adı peek-a-boo.
Yapılan bir çalışma, yetimhanede büyüyen çocukların ce-e oyununa tepki vermediğini göstermiştir. Ce-e oyununa sadece aile ortamında büyüyen çocuklar tepki vermiştir. Yetimhanede büyüyen çocuklar bir bakım verene güvenli bağlanmadığı için ayrılık kaygısı da yaşamamaktadır (Provence & Lipton, 1962).
Ayrılık kaygısı anne-bebek bağlanma sürecinin son derece sağlıklı, normal bir gelişim özelliğidir.
Saklambaç ve kovalamaca da ayrılık oyunlarındandır ve aynı amaca hizmet eder.
Bu tip oyunları oynadığınızda çocuğunuzun sizin onu bulduğunuzda kahkaha attığına tanık olmuşsunuzdur. Bu tip oyunların en önemli kısmı tekrar bir araya geldiğiniz kahkaha atılan o anlardır.
Bu tip oyunlar, anne-babanın işe gitmesine tepki gösteren, kreşe / okula başlama konusunda zorlanan, ebeveynleri boşanan veya herhangi bir ayrılık travması olan çocuklar için oldukça etkilidir.
Önemli not: bu tip oyunlarda çocuğun tolere edebildiğinden uzun süre saklanmaktan kaçınmalısınız. Aksi takdirde çocuk sizin yok olduğunuzu düşünerek yoğun stres yaşayabilir.
Comentarios