Yakalamaca, koşmaca, güreş gibi itiş kakış oyunları çocukların gelişiminde çok işlevseldir. Özellikle babaların çocuklarıyla oyunlarında payı büyük olan bu fiziksel oyunlar önemli birer regülasyon aracıdır. “Eğer çocuğunuz kahkaha atıyorsa doğru yoldasınız demektir.” diyor duayen Psikolog, eğitimci Aletha J. Solter.
Bu tip oyunlar çocuğun sisteminden stresin boşaltılmasına yardımcı olurken aynı zamanda çocuğun bir sonraki adımı planlama becerilerinin ve matematiksel zekasının gelişimine faydalıdır.
Gıdıklamak kırmızı çizgi
Gıdıklanmak bebek ve çocukların kendini güçsüz hissetmesine yol açmaktadır. Gıdıklanan çocuğun gülme nedeni o an eğlenmesi değil, korkması olabilir. Tensel temas dönüştürücüdür; ancak gıdıklamak kesinlikle değil!
Bu itiş kakış oyunlarında güç dengesi tersine çevrilmelidir.
Ebeveynler zayıf, korkak, başarısız olduğunda çocuklar gücü eline alır. Çocukların günlük hayatta sürekli yaşadıları güçsüzlük duygusu oyun yoluyla atılır. Ebeveyn çocuğun hızına yaklaşamaz, çocuk ile güreşirken dramatik bir şekilde yere yığılır vs…
Yastık Savaşının Gücü
Ailece yapılan yastık savaşında çocuğun ebeveyni sürekli yere düşürmesinin çocukta yaratacağı regülasyon şahanedir. Ebeveyn bu düşüşlerdeki tepkilerini ne kadar abartır çocuk da ne kadar kahkaha atarsa o kadar iyi olur.
Bazı ebeveynler bu tip oyunların çocukta agresif ve saldırgan davranışları tetikleyeceğinden endişe eder ama esasında saldırganlığı azaltıp iş birliğini artırmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca çocuğun hayal kırıklığı, öfke, üzüntü ve deneyimlenen güçsüzlük gibi acı verici duygulardan arınmasına yardımcı olur.
Bugün geldiğimiz noktada beyinle ilgili pek çok şey biliyoruz. Bu oyunlar sadece kaba motor becerileri değil aynı zamanda beynin sağ ve sol beynin dengesini geliştirir.
Bebekler ve çocuklar bütünsel olarak bedenleri ile öğrenir.
Oyununuz bol olsun!
Comments