Oyuncaklar sadece oyun oynamak için değildir. Oyuncaklar çocularımızın oyun dilinin kelimeleridir; çocuklarımıza dünya ve kendileri hakkında çok şey öğretirken çocuklar oyuncaklar aracılığıyla hayatı prova eder.
Infant Behavior and Development'ta yayınlanan yakın tarihli bir araştırma sonucuna göre; Küçük çocuklar daha az oyuncak ile aslında daha mutlu oluyorlar. Evet, çocukların mutlu olmak için yüzlerce oyuncağa ihtiyacı yok.
Araştırmacılar, 18-30 aylık bebeklerle çalışarak bir gruba 4 oyuncak ve diğer gruba 16 oyuncak vermiştir. Etrafında daha az oyuncağı olan çocuklar, oyunlarına daha fazla ilgi gösterip ve daha uzun süre oyun oynamışlardır.
Ayrıca az oyuncağı olan çocukların, fazla oyuncağı olan çocuklardan daha fazla ve farklı şekilde oynadığı gözlemlenmiştir.
Çalışma sonucuna göre, az oyuncakla oyun, daha derin keşifler, ince motor koordinasyonu, sembolik oyun ve problem çözme gibi bilişsel becerilerin gelişimini destekleyen yaratıcı oyunların artmasını sağlarken; etrafta çok fazla oyuncağın olması dikkatin dağılmasına ve oyunun bozulmasına neden olabilmekte.
Çocuğunuzun çok fazla oyuncağı olduğunu düşünüyorsanız burada kilit nokta aslında sahip olunan oyuncak sayısı değil; çocuğun etrafını aynı anda ne kadar oyuncakla sardığımız.
Çözüm Önerisi: Periyodik olarak dönen oyuncaklar
Oyuncakları dönemsel olarak değiştirmek onları fazla oyuncakla kuşatmadan ve bunaltmadan yeni oyun oynama yollarına teşvik etmenin harika bir yoludur.
Oyuncakların dönüşümlü olarak değişimi sayesince çocuk oyuncakla duygusal bağ kurabilir, ilgisini daha uzun süre oyuncağa verebilir ve oluşabilecek doyumsuzluğa engel olabilir.
Böyle olunca çocuklar, oyuncakla gelişimi için önemli olan duygusal bağı kuramıyor ve doyumsuzluk oluşuyor.
Referans: Dauch, C., Imwalle, M., Ocasio, B., & Metz, A. E. (2018). The influence of the number of toys in the environment on toddlers’ play. Infant Behavior and Development, 50, 78–87. https://doi.org/10.1016/j.infbeh.2017.11.005
Comments